Bewijslast schending van de inlichtingenplicht

Auteur
Kyana Natar, jurist sociaal zekerheidsrecht

Terugbetalen uitkering

CONTACTFORMULIER

 • U kunt dit formulier invullen en wij nemen binnen 3/u contact met u op;
 • Uw gegevens en de door u verstrekte informatie zal te allen tijde vertrouwelijk worden behandeld.  25 januari 2021 – Bewijslast schending van de inlichtingenplicht

  Bij een bestuurlijke boete moet de gemeente kunnen bewijzen dat u de inlichtingenplicht heeft geschonden. Daarbij moet niet alleen de schending worden aangetoond, maar ook dat deze gedraging heeft geleid dat u een te hoog of onterecht bedrag aan bijstand heeft ontvangen. Het vermoeden dat u de inlichtingenplicht heeft geschonden is bij het opleggen van de bestuurlijke boete niet voldoende.

  Om u een bestuurlijke boete te kunnen opleggen, moet de gemeente aantonen dat:

  1. U de inlichtingenplicht heeft geschonden. Bijvoorbeeld: u ontvangt een bijstandsuitkering ter hoogte van de norm van een alleenstaande en u heeft sinds kort een partner, maar die staat niet op uw adres ingeschreven. De gemeente heeft onderzoek gedaan naar uw situatie en merkt op dat uw partner wel vaak bij u thuis aanwezig is. U krijgt vervolgens het bericht dat de gemeente het vermoeden heeft dat u een gezamenlijke huishouding voert met deze persoon. Dat zou betekenen dat u te hoge uitkering krijgt, omdat u een partner heeft die kan meebetalen aan uw vaste lasten. U schendt de inlichtingenplicht als u dit niet meldt. Kan de gemeente dit aantonen? De gemeente moet dan met bewijsmiddelen aantonen dat u samen met iemand anders op dat adres woont en dat u zorg draagt voor elkaar. Kan de gemeente dat niet aantonen, dan kan er geen bestuurlijke boete worden opgelegd.
  2. Het niet nakomen van de inlichtingenplicht ervoor heeft gezorgd dat u een te hoog of onterecht bedrag aan bijstand heeft ontvangen. Bijvoorbeeld: u verkoopt regelmatig wat spulletjes via Marktplaats. Maar u houdt niet bij hoeveel en voor welke prijs u verkoopt. U geeft dit niet door aan de gemeente, daarmee schendt u de inlichtingenplicht. Kan de gemeente aantonen hoeveel bijstand u onterecht heeft gekregen? De gemeente moet dan kunnen aantonen hoeveel u heeft verkocht en hoeveel geld u daaraan heeft overgehouden. Kan de gemeente dat niet aantonen, dan kan er geen bestuurlijke boete opleggen.

  Bent u het niet eens met het besluit van de gemeente? U kunt binnen zes weken bezwaar maken tegen het besluit van de gemeente. Het is belangrijk dat u op tijd contact opneemt met onze juristen, die u graag adviseren en zo nodig bestaan bij het indienen van een bezwaar. Zij zullen het juridisch kader (hoofdzakelijk wet- en regelgeving) van de gemeente bekijken en beoordelen. Door middel van een huisbezoek kan de gemeente veel te weten te komen over uw huidige woon- en leefsituatie. Echter is er bij een huisbezoek sprake van een momentopname. Om bijvoorbeeld te kunnen aantonen dat u over periode niet woonachtig was op het uitkeringsadres, is een enkel huisbezoek niet voldoende.

  Wie zijn wij?

  Bezwaarschriftadvocaat.nl is een gespecialiseerd pro deo advocatenkantoor dat zich landelijk inzet voor mensen met problemen met hun bijstandsuitkering. Het kantoor is ervaren en gespecialiseerd in het maken van bezwaar tegen negatieve besluiten van de gemeente en sociale dienst. De ervaring heeft geleerd dat een goed juridisch onderbouwd bezwaarschrift van een advocaat vaak een oplossing biedt.

  Bezwaarschriftadvocaat.nl maakt voor u pro deo bezwaar. Wij vinden namelijk dat mensen zonder portemonnee of ontnomen bijstandsuitkering ook toegang moeten hebben tot een deskundige advocaat. Bezwaarschriftadvocaat.nl is een onderdeel van Advocaten van Cuijk.

  Bel nu met een uitkeringsspecialist:

  Contact

  Laat uw bijstandsprobleem niet liggen, maar laat de bezwaarschriftadvocaat deze aanpakken.

   Door op verzenden te klikken bent u akkoord met onze Privacy Verklaring

   bijstand advocaat
   Advocaat uitkering
   Uitkering stopgezet
   Menu