Rechtsbescherming bij het opleggen van de bestuurlijke boete

Auteur
Kyana Natar, jurist sociaal zekerheidsrecht

Terugbetalen uitkering

CONTACTFORMULIER

  • U kunt dit formulier invullen en wij nemen binnen 3/u contact met u op;
  • Uw gegevens en de door u verstrekte informatie zal te allen tijde vertrouwelijk worden behandeld.



    25 januari 2021 – Rechtsbescherming bij het opleggen van de bestuurlijke boete

    De gemeente heeft een besluit genomen. U bent de inlichtingenplicht niet nagekomen en moet daarom niet alleen de bijstandsuitkering terugbetalen maar ook nog een boete betalen. Deze bestuurlijke boete moet echter wel voldoen aan bepaalde wet- en regelgeving. Is dit niet gebeurd, dan kunt u daartegen in bezwaar gaan.

    ‘Spelregels’ bij het opleggen van de bestuurlijke boete
    De gemeente kan u alleen een bestuurlijke boete geven als u de inlichtingenplicht heeft geschonden. Niet als u de arbeidsplicht niet bent nagekomen. De gemeente moet zorgvuldig onderzoek verrichten naar de relevante feiten en omstandigheden en deze beoordelen. Ook moet de gemeente goed kunnen motiveren waarom u een bestuurlijke boete krijgt. Daarnaast moet de hoogte van de boete in verhouding zijn tot de ernst van de overtreding.

    Daarbij is de bestuurlijke boete een bestraffende sanctie, dit heeft tot gevolg dat de gemeente rekening moet houden met extra regels, namelijk:

    • Cautie (Recht om te zwijgen)
      Het recht om te zwijgen. Als u in het kader van een onderzoek wordt gevraagd om een verklaring af te leggen, moet u van tevoren worden medegedeeld dat u niet verplicht bent om antwoorden gegeven.
    • Onschuldpresumptie (het vermoeden van onschuld)
      Het vermoeden van onschuld, is de veronderstelling dat u onschuldig bent totdat uw schuld bij wet is bewezen. De gemeente moet bewijzen dat u de inlichtingenplicht heeft geschonden.

    De gemeente moet bij het opleggen van de bestuurlijke boete zich te houden aan wet- en regelgeving. Als u het niet eens bent met het besluit van de gemeente, moet u binnen 6 weken bezwaar maken.

    Het is belangrijk dat u op tijd contact opneemt met onze juristen, die u graag adviseren en zo nodig bijstaan bij het indienen van een bezwaar. Zij zullen het juridisch kader (hoofdzakelijke wet- en regelgeving) van de gemeente bekijken en beoordelen. Het kan voorkomen dat dat gemeente ten onrechte een bestuurlijke boete oplegt. Dit is bijvoorbeeld het geval indien verklaringen uit een gesprek met de gemeente worden gebruikt ter onderbouwing van het boetebesluit, terwijl er voorafgaand aan het gesprek geen cautie is verleend. Deze verklaringen mogen dan niet worden gerekend tot de bewijsmiddelen. Indien de gemeente zonder deze verklaringen schending van de inlichtingenplicht in de bijstand niet kan aantonen, dan mag zij u geen boete opleggen.

    Wie zijn wij?

    Bezwaarschriftadvocaat.nl is een gespecialiseerd pro deo advocatenkantoor dat zich landelijk inzet voor mensen met problemen met hun bijstandsuitkering. Het kantoor is ervaren en gespecialiseerd in het maken van bezwaar tegen negatieve besluiten van de gemeente en sociale dienst. De ervaring heeft geleerd dat een goed juridisch onderbouwd bezwaarschrift van een advocaat vaak een oplossing biedt.

    Bezwaarschriftadvocaat.nl maakt voor u pro deo bezwaar. Wij vinden namelijk dat mensen zonder portemonnee of ontnomen bijstandsuitkering ook toegang moeten hebben tot een deskundige advocaat. Bezwaarschriftadvocaat.nl is een onderdeel van Advocaten van Cuijk.

    Bel nu met een uitkeringsspecialist:

    Contact

    Laat uw bijstandsprobleem niet liggen, maar laat de bezwaarschriftadvocaat deze aanpakken.

      Door op verzenden te klikken bent u akkoord met onze Privacy Verklaring

      bijstand advocaat
      Advocaat uitkering
      Uitkering stopgezet
      Menu