Onderzoek sociale recherche gemeente (rechtmatigheidsonderzoek)

Auteur

Iris van Oijen, jurist sociaal zekerheidsrecht

Bijstandsuitkering advocaat

CONTACTFORMULIER

  • U kunt dit formulier invullen en wij nemen binnen 3/u contact met u op;
  • Uw gegevens en de door u verstrekte informatie zal te allen tijde vertrouwelijk worden behandeld.



    8 mei 2020 – Onderzoek sociale recherche gemeente (rechtmatigheidsonderzoek)

    De gemeente kan een rechtmatigheidsonderzoek instellen om het recht op bijstand vast te stellen. Zij dient namelijk op de hoogte te zijn van uw woon- en leefsituatie. Alle veranderingen hieromtrent dient u zelf door te geven op grond van de inlichtingenplicht. Naar aanleiding van deze kennis stelt de gemeente vast of u (nog steeds) recht op bijstand hebt. De gemeente kan, indien nodig, in het kader van het rechtmatigheidsonderzoek informatie opvragen bij u. De gemeente kan naar aanleiding van een aanvraag van een bijstandsuitkering een rechtmatigheidsonderzoek instellen, maar dit kan zij ook ambtshalve doen. De gemeente heeft namelijk de bevoegdheid om steeds spontaan en opnieuw onderzoek te doen of het recht op bijstand nog bestaat. Er is geen specifieke aanleiding nodig voor het opstarten van het rechtmatigheidsonderzoek.

    Er staan vijf onderzoeksmethoden open voor de gemeente voor de rechtmatigheid van de bijstand te onderzoeken. Deze vijf methoden zijn de volgende:

    • Het administratief vooronderzoek, waarbij de gemeente de gegevens van verschillende instanties heeft opgevraagd. Bijvoorbeeld inschrijvingen in de BRP of verbruiksgegevens van gas, water en elektriciteit in uw woning (en eventueel de woning van uw partner).
    • Het horen van u en uw partner. Dit betekent dat u en uw partner afhankelijk in gesprek zijn gegaan met de gemeente, waarbij de gemeente vragen heeft gesteld over uw huidige woon- en leefsituatie. Indien u in dit gesprek hebt bekend/toegegeven dat er sprake is van een gezamenlijke huishouding is dit voldoende voor de gemeente om uw bijstandsuitkering te beëindigen/wijzigen.
    • Heimelijke waarnemingen verrichten, wat inhoudt dat de gemeente bij uw huis post en kijkt wie er uit uw woning komt, welke auto’s er voor de woning geparkeerd staan en hoe vaak u en uw partner gezien worden bij de woning.
    • Het buurtonderzoek. De gemeente ondervraagt hierbij uw buurtbewoners als getuigen. Hoe zien zij uw huidige situatie? Zien zij u en uw partner vaak bij de woning? Welke auto hebben jullie?
    • Het huisbezoek is het zwaarste instrument. Geeft u toestemming voor het huisbezoek, dan kijkt de gemeente of de koelkast gevuld is, of de prullenbak gevuld is, of er vieze was ligt en kijkt wat er verder aanwezig is in de woning (persoonlijke bezittingen van u en/of uw partner, denk aan kleding, verzorgingsproducten en administratie).

    Bent u het niet eens met het besluit van de gemeente? U kunt in dat geval binnen zes weken in bezwaar. Hierdoor is het belangrijk dat u op tijd contact opneemt met onze juristen. Zij zullen het juridisch kader van de gemeente bekijken en beoordelen of een bezwaar bij de gemeente kansrijk zal zijn.

    Wie zijn wij?

    Bezwaarschriftadvocaat.nl is een gespecialiseerd pro deo advocatenkantoor dat zich landelijk inzet voor mensen met problemen met hun bijstandsuitkering. Het kantoor is ervaren en gespecialiseerd in het maken van bezwaar tegen negatieve besluiten van de gemeente en sociale dienst. De ervaring heeft geleerd dat een goed juridisch onderbouwd bezwaarschrift van een advocaat vaak een oplossing biedt.

    Bezwaarschriftadvocaat.nl maakt voor u pro deo bezwaar. Wij vinden namelijk dat mensen zonder portemonnee of ontnomen bijstandsuitkering ook toegang moeten hebben tot een deskundige advocaat. Bezwaarschriftadvocaat.nl is een onderdeel van Advocaten van Cuijk.

    Bel nu met een uitkeringsspecialist:

    Contact

    Laat uw bijstandsprobleem niet liggen, maar laat de bezwaarschriftadvocaat deze aanpakken.

      Door op verzenden te klikken bent u akkoord met onze Privacy Verklaring

      bijstand advocaat
      Advocaat uitkering
      Uitkering stopgezet
      Menu