7 dagen per week bereikbaar

Pro deo advocaat

Gratis advies

Werkzaam in heel Nederland

null

06-16167278 whatsapp

0486-423432

Huisbezoek gemeente

Auteur

Iris van Oijen, jurist sociaal zekerheidsrecht

Bijstandsuitkering advocaat

CONTACTFORMULIER

 • U kunt dit formulier invullen en wij nemen binnen 3/u contact met u op;
 • Uw gegevens en de door u verstrekte informatie zal te allen tijde vertrouwelijk worden behandeld.  8 mei 2020 – Huisbezoek gemeente

  Om vast te stellen of het recht op bijstand nog bestaat, kan de gemeente een rechtmatigheidsonderzoek instellen. Een (on)aangekondigd huisbezoek wordt afgelegd zodra dit noodzakelijk is voor het vaststellen van het recht op bijstand. De gemeente zal bij het binnentreden uw woning bekijken en vragen stellen aan u. De gemeente kijkt naar de inrichting van de woning en let op eventuele aanwezige kleding en etenswaren. Voordat het huisbezoek plaats kan vinden, dient er aan drie voorwaarden te zijn voldaan, namelijk:

  1. “Informed consent”. De toestemming die u verleent aan de gemeente om binnen te treden dient gebaseerd te zijn op juiste en volledige informatie omtrent de reden en het doel van het huisbezoek. Bij het huisbezoek dient namelijk vooraf altijd vermeld te worden wat de grond van het huisbezoek is en of dit huisbezoek noodzakelijk is voor het vaststellen van het recht op bijstand.
  2. Proportionaliteit en subsidiariteit. Dit betekent dat er voldoende grond voor een verdenking van een gezamenlijke huishouding aanwezig dient te zijn voordat het huisbezoek afgelegd wordt en is het noodzakelijk dat het recht op bijstand niet op een andere effectieve en minder belastende wijze geverifieerd kan worden.
  3. Redelijke grond voor het afleggen van het huisbezoek. Een huisbezoek mag namelijk slechts worden ingezet als er op basis van concrete objectieve feiten en omstandigheden redelijkerwijs getwijfeld kan worden aan de eerder verstrekte inlichtingen over uw woon- en leefsituatie. Een anonieme tip geeft onvoldoende grond voor het brengen van een huisbezoek. Hetzelfde geldt voor het behoren tot een bepaalde risicogroep.

  U bent niet verplicht om mee te werken aan een huisbezoek. Indien u het huisbezoek weigert, kan dit echter consequenties hebben voor uw bijstandsuitkering. Is het huisbezoek namelijk noodzakelijk voor het vaststellen van uw recht op bijstand en u weigert deze, dan kan de gemeente uw bijstandsuitkering beëindigen omdat het recht op bijstand niet vastgesteld kan worden. Is het huisbezoek echter niet noodzakelijk, dan kunnen er geen consequenties verbonden worden aan de weigering van dit huisbezoek.

  Bent u het niet eens met het besluit van de gemeente? U kunt in dat geval binnen zes weken in bezwaar. Hierdoor is het belangrijk dat u op tijd contact opneemt met onze juristen. Zij zullen het juridisch kader van de gemeente bekijken en beoordelen of een bezwaar bij de gemeente kansrijk zal zijn.

  Wie zijn wij?

  Bezwaarschriftadvocaat.nl is een gespecialiseerd pro deo advocatenkantoor dat zich landelijk inzet voor mensen met problemen met hun bijstandsuitkering. Het kantoor is ervaren en gespecialiseerd in het maken van bezwaar tegen negatieve besluiten van de gemeente en sociale dienst. De ervaring heeft geleerd dat een goed juridisch onderbouwd bezwaarschrift van een advocaat vaak een oplossing biedt.

  Bezwaarschriftadvocaat.nl maakt voor u pro deo bezwaar. Wij vinden namelijk dat mensen zonder portemonnee of ontnomen bijstandsuitkering ook toegang moeten hebben tot een deskundige advocaat. Bezwaarschriftadvocaat.nl is een onderdeel van Toonen Advocatuur.

  Bel nu met een uitkeringsspecialist:

  Contact

  Laat uw bijstandsprobleem niet liggen, maar laat de bezwaarschriftadvocaat deze aanpakken.

   Door op verzenden te klikken bent u akkoord met onze Privacy Verklaring

   bijstand advocaat
   Advocaat uitkering
   Uitkering stopgezet
   Menu